Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή  (ΑΓΣ) διακρίνεται στην μακρόχρονη ιστορία της (από το 1904) για τον διττό της χαρακτήρα σαν παραγωγικός και εκπαιδευτικός οργανισμός.  Σήμερα το εύρος των εμπορικών της προϊόντων περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τρία προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που διατίθενται σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητες.

Το παστεριωμένο γάλα, η premium κατηγορία «αυγά Ω-3» και η γαλοπούλα (πωλείται νωπή εποχιακά), με την ΑΓΣ να διαθέτει ένα από τα ελάχιστα εξειδικευμένα σφαγεία στην Ελλάδα, αλλά διατίθεται και σε αλλαντικό (φιλέτο) σε συνεργασία με την εταιρία Νίκας ΑΒΕΕ.

Τα τρία αυτά βασικά προϊόντα αποτελούν και απόδειξη της διαχρονικής καινοτόμου αντίληψης της ΑΓΣ, η οποία δημιούργησε την πρώτη μονάδα παστερίωσης στην Ελλάδα το 1935, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 εισήγαγε τη συστηματική εκτροφή γαλόπουλων, ενώ κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά τα πρώτα Ω3 αυγά το 1997 σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Ακολουθώντας την πάγια στρατηγική niche διαφοροποίησης  μέσω premium προϊόντων σε περιορισμένες ποσότητες, το 2013 η ΑΓΣ εισήγαγε στην αγορά  παραδοσιακό  αγελαδινό γιαούρτι, ενώ πρόσφατα εισήλθε στα τυροκομικά προϊόντα με ημίσκληρο τυρί. Η επιτυχημένη αυτή στρατηγική εδράζεται σε τρεις πυλώνες: στο καθετοποιημένο  αγρόκτημα της ΑΓΣ (συμπεριλαμβανομένου του καθαρόαιμου  κοπαδιού αγελάδων φυλής Χολστάιν) που εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων της, στην υψηλή στάθμη του επιστημονικού και τεχνικού ανθρώπινου δυναμικού της και στην μακρόχρονη  συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς  οργανισμούς τόσο σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, όσο και σαν φορέας πρακτικής άσκησης φοιτητών. Επίσης σε όλα τα προϊόντα ακολουθείται πλήρης ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής και εφαρμόζονται πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001:2008), διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ISO 22000:2005) και περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001:2004). 

Σε συστημικό επίπεδο, ο διττός της χαρακτήρας επιβάλει στην ΑΓΣ να λειτουργεί σαν «διαμεσολαβητής καινοτομίας» ανάμεσα στους ερευνητικούς οργανισμούς και τον αγροδιατροφικό κλάδο. Τον ρόλο αυτό η ΑΓΣ τον παίζει αφενός μεν μέσα από θεσμικές συνεργασίες, όπως αυτή με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τη συμμετοχή στον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κεντρικής Μακεδονίας, αφετέρου δε με τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης που προσφέρει σε παραγωγούς και επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε πανελλαδικό επίπεδο σε  συνεργασία  με επιχειρήσεις, κέντρα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας και Ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια. Η δράση της ΑΓΣ στο ρόλο του διαμεσολαβητή καινοτομίας εγγυάται ότι οι καινοτομίες προϊόντος,  διαδικασιών και επιχειρησιακού μοντέλου που εφαρμόζει η ίδια, τίθενται στη διάθεση του αγροδιατροφικού κλάδου, αποκτώντας έτσι μια ισχυρή πολλαπλασιαστική διάσταση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο