Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών Α.Ε.Σ. Α.Ε.

Στο ξεκίνημα της αγροτικής συνεταιριστικής ιδέας και δραστηριότητας στην Ελλάδα, ιδρύεται στο Αίγιο το 1918 η Ένωση Σταφιδικών Συνεταιρισμών. Το 1923 ιδρύεται η Σταφιδική Τράπεζα Βοστίτσης. Οι δύο αυτές Ενώσεις συγχωνεύονται το 1935 και αποτελούν την ΠΕΣ. Η κύρια δραστηριότητα της νέας Οργάνωσης είναι η συγκέντρωση και η εμπορία της σταφίδας των παραγωγών-μελών της.

Το 1948 ιδρύεται το πρώτο εργοστάσιο σταφίδας στην παραλία Αιγίου και αρχίζει η επεξεργασία και εξαγωγή της Κορινθιακής Σταφίδας «Βοστίτσα». Αργότερα τυποποιεί και εξάγει και άλλα αγροτικά προϊόντα όπως εσπεριδοειδή και ελαιόλαδο. Σήμερα, η ΠΕΣ συγκεντρώνει, συσκευάζει και εξάγει και τους τύπους Κορινθιακής Σταφίδας «Βοστίτσα», «Gulf» και «Provincial» με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί την κύρια εταιρία εξαγωγής Κορινθιακής Σταφίδας με ποσοστό περίπου 60% της συνολικής ετήσιας Ελληνικής παραγωγής εξάγοντάς τη σε περισσότερες από σαράντα χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2012, η ΠΕΣ είναι η πρώτη συνεταιριστική οργάνωση που μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία. Επίσης ασκεί σημαντική εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των γεωργικών  εφοδίων προμηθεύοντας τους παραγωγούς με όλα τα αναγκαία για την παραγωγή τους λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γεωργικά μηχανήματα. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες αναπτύσσονται στο σύγχρονο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει τρία εργοστάσια επεξεργασίας σταφίδας, ελαιολάδου και εσπεριδοειδών.

Η ΠΕΣ διαθέτει τρία εργοστάσια, καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες  αγροτικής φύσεως. Είναι πιστοποιμένα με τα αυστηρότερα συστήματα ελέγχου(BRC, ISO 22000, ISO 9000, FDA, Halal, Kosher). Είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε για τα βιολογικά προϊόντα της και μέχρι σήμερα είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς πιστοποιημένων οργανικών προϊοντων. Τα εργοστάσιά της δέχονται αυστηρότατους ελέγχους από κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς καθώς και δεκάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως. Διαθέτει εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου για δύσκολες αναλύσεις, όπως οι μυκοτοξίνες και τα φυτοφάρμακα, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά ISO 17025 για σειρά αναλύσεων στο ελαιόλαδο και τη σταφίδα. Η ΠΕΣ έχει πρωτοστατήσει σε θέματα έρευνας καθώς έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά έργα της ΕΕ, της ΓΓΕΤ ή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε μερικές από αυτές ήταν συντονιστής και είχε την επιστημονική ευθύνη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο